TYSKLAND

Stort missnöje mot järnvägsbygge i Stuttgart

I Tyskland har ett bråk om bygget av en ny järnvägsstation i staden Stuttgart eskalerat till en landsomfattande konflikt och en rejäl huvudvärk för förbundskansler Angela Merkel. Så sent som för en vecka sedan demonstrerade uppemot 100 000 personer mot planerna, nu råder förvirring kring huruvida bygget har stoppats eller inte.

Det här är den sortens projekt där bara framtiden kan utvisa om det är ett visionärt mästerverk eller ett bisarrt felbygge. Planen på en futuristisk, underjordisk järnvägsstation i Stuttgart har en prislapp på 100 miljarder kronor.

Tanken är att knyta den rika delen av nordvästra Tyskland till nätet för höghastighetståg som växer fram i Europa men när grävskoporna började slita i den gamla stationen väcktes en folklig protest som nu har eskalerat till något mycket större.

För den här delen av Tyskland är de konservativas hjärteland, härifrån kommer Mercedes Benz och Porsche, här har Angela Merkels kristdemokratiska CDU styrt i 57 år.

De som protesterar mot bygget är inte de gängse grupperna på vänsterflanken utan högersinnade pensionärer och barnfamiljer, CDU:s kärnväljare.

Därför blev chocken desto större när polisen i förra veckan satte in tårgas och batonger under en demonstration mot bygget.

– Vi är fredliga, vad är ni, ropar demonstranterna innan polisen sprutar tårgas in i folkmassan.

400 personer skadades, två riskerar att bli blinda sedan de träffats av vattenkanoner. Och nu handlar det plötsligt om polisbrutalitet och medborgerliga rättigheter.

I mars är det val i delstaten Baden Württemberg där Stuttgart ligger. Angela Merkel, som tidigare har kritiserats för att inte ta ställning i sakfrågor, satsade tidigare i höstas allt på en häst när hon ställde sig bakom stationsbygget, hon utnämnde vårens val till en folkomröstning om projektet.

Den ser hennes parti nu ut att förlora, och det rekordstort, en svidande prestigeförlust för förbundskanslern.

I onsdags tillsattes en medlare för att försöka desarmera den explosiva stämningen i Stuttgart, men hittills har han bara åstadkommit förvirring.

Först förkunnade han ett tillfälligt byggstopp medan medlingen pågick men det förnekades med vändande post av chefen för delstatsregeringen. På lördag planeras nästa stora demonstration i Stuttgart.