Norrbotten

Polisen på Facebook

Mycket talar för att den svenska polisen framöver kommer att använda sig av sociala medier som exempelvis Facebook och Twitter för att nå ut till medborgarna.

Roger Jönsson, som är informationsdirektör vid polisen i Norrbotten, var den som väckte frågan om sociala medier inom polisen och nu ska Rikspolisstyrelsen titta på vilken nytta man skulle kunna ha av att delta.

– Bakgrunden är ju att oerhört många människor använder sig av sociala medier i sin vardag och då måste vi i polisen också fundera om det är en kanal som vi ska använda oss av för att dels nå ut med information till folk, men också att kunna kommunicera med människor kring våra frågor, säger Roger Jönsson.

Vad tror ni att ni skulle kunna vinna på att finnas till exempel på Facebook?

– Ja, vi måste ju vara i de miljöer där folk bevisligen umgås. Exempelvis tror jag att vi når fler ungdomar via Facebook än vad vi skulle göra med en traditionell annons i länspressen, säger han.

Kommunikationsstrategen Anna-Maria Böök på Rikspolisstyrelsen säger att man nu kommer att titta på hur polisen i andra länder jobbar. I till exempel Finland har polisen en sida på Facebook sen drygt ett år tillbaka och den sidan har över 86 000 fans. Där finns förutom information även olika diskussionsforum.

Den engelska polisen har också erfarenheter som man kan lära av i Sverige, säger Anna-Maria Böök.

En polis som redan idag använder Facebook för att informera om polisens arbete mot narkotika är Håkan Alselind, som är områdeschef för polisen i norra Lappland. Han gör det på sin privata sida, som är öppen för alla att läsa.

– Jag vill uppmärksamma för alla som bor här uppe i Malmfälten att polisen verkligen gör ett arbete mot den här problematiken.

 Håkan Alselind berättade för några dagar sen på sin Fecebook-sida att man fördubblat antalet narkotikapoliser i Malmfälten. Han berättade hur många gripanden som hade gjorts och uppmanade tipsare att använda en bifogad länk till polisen.

– Det kommer in tips till polisen, säger han.

Men Håkan Alselind märker också andra rektioner.

– Politiker i Kiruna och Gällivare och vanlig allmänhet hör av sig och tycker att polisen gör ett bra jobb, faktiskt.

– Polisen måste finnas med på sociala medier och förhoppningsvis kommer vi att finnas med där det närmaste året, säger Håkan Alselind, områdeschef för polisen i norra Lappland.