Åtvidaberg

Här går var tredje elev ut utan examen

I Åtvidaberg tar nästan var tredje gymnasist inte sin examen. Det är en av de sämsta placeringarna i landet, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting.

- Det är väl kanske inte en familjetradition hos många, säger Maja Säberg som själv går ut gymnasiet i Åtvidaberg i vår.

Åtvidaberg ligger långt ner på listan över hur många ungdomar som går ut gymnasiet i landets kommuner - kommunen hamnar på plats nummer 254 i en färsk rapport. Lite drygt 30 procent av gymnasieungdomarna i Åtvidaberg fullföljer inte sina studier på gymnasiet. Det visar nya siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

En stor del av dem som inte tar sin examen är elever på det individuella programmet, IV. Men det är elever som kommunen gått in för att jobba aktivt med och erbjuda praktikplatser.

- Man blir sedd, blir bekräftad av en mentor ute i arbetslivet och man får möjlighet att läsa svenska, engelska och matte när man känner att man har behov utav det och det upptäcker de flesta elever ganska så snabbt, säger gymnasiechef Hanna Edström i Åtvidaberg

Många av IV-eleverna får sedan jobb eller i alla fall sysselsättning, säger Hanna Edström. Av dem i Åtvidaberg som går ut gymnasiet så har nästan 96 procent högskolebehörighet - en hög siffra. Det visar SKL:s undersökning.

Vidare studier är något som gymnasisterna Ida Eriksson, Maja Säberg och Lina Karlsson som går ut gymnasiet i vår kan tänka sig. Men först blir det jobb:

- Jag kommer nog inte plugga vidare direkt i alla fall utan det blir antagligen att jobba, säger Ida Eriksson.

Finns det jobb att få?

- Ja alla vi har ju extrajobb, säger Maja Säberg

- Men vi kommer väl antagligen få ett bättre jobb sedan när vi är färdiga med vår utbildning och kanske jobba precis med det vi vill då också, säger Lina Karlsson.