sörmland

SD dömer ut arvodeshanteringen

Sverigedemokraterna är starkt kritiska till att landstingets politiska ledning vill forcera fram viktiga beslut om den så kallade arvodesaffären. Ärendet ska hanteras i extrainkallade möten innan nya landstingsfullmäktige tar över i november.

Det här innebär att landstingsledningen fortsätter att klia varandras ryggar i samma kultur som tidigare, menar Adam Marttinen, blivande gruppledare för partiet i landstinget.

--  De lämnar en ganska unken lukt efter sig. Det verkar ju som om den här kulturen som finns i landstinget lever vidare hos ledamöterna, som är kvar och tar besluten. Det får vi ju kolla vidare på när vi kommer in i fullmäktige, säger Adam Marttinen och fortsätter.

– Att man inte tar tag i de felaktiga arvodena och kräver tillbaka pengarna och på ett tydligt sätt markerar att det var fel. I stället gör man ju lite mjukare och skönare för Jörgen Danielsson att landa efter sitt avträde, säger han.

Adam Marttinen säger också att han tycker det är vidrigt att i efterskott godkänna felaktigheterna.

– Men det är ju så det sett ut i landstinget och det här är bara en fortsättning på det som har varit under den gångna mandatperioden, tillägger han.

Det är skarp kritik som nu kommer från det parti som av drygt 9 000 sörmlänningar valts in med fyra platser i landstingsfullmäktige.

Möjligen som en direkt följd av och i protest mot den landstingskultur som Sverigedemokraterna betecknar som illaluktande, där åtminstone ett par miljoner kronor betalats ut i felaktiga arvoden beslutade på möten utan insyn.

En kultur som Adam Marttinen alltså hävdar fortsätter att prägla landstinget genom att politikerledningen på extrainkallade möten vill forcera fram beslut att efterskänka de felaktiga arvodesmiljonerna och i efterhand ändra reglerna så att tidigare toppolitikern Jörgen Danielsson dessutom ska kunna få en fallskärm på 300 000 kronor, som han enligt dagens regler inte skulle ha rätt till.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se