Västernorrland

Grandöden breder ut sig

Nu slår Skogsstyrelsen larm om tillståndet i våra skogar. Det visar sig nu att grandöden är långt större än man tidigare trott. Orsaken är en vårstorm 2007, och en halvcentimeter lång insekt.
– Det är väldigt stora angrepp av Granbarkborre, och granarna mår generellt sett väldigt dåligt i stora områden, säger Niklas Åberg, Skogskonsulent på Skogsstyrelsen

Det var runt påsk 2007 drog en kraftig storm in över Medelpad. Resultatet blev stora mängder stormfällda gran. För få för att ta bort, men tillräckligt många för att Granbarkborren skall få perfekta levnadsförhållanden.

– Det är Granbarkborren som fått möjlighet att massföröka sig, och när den massförökar sig kan den ta död på stora bestånd och sproda sig över stora områden, säger Niklas Åberg.

Om man översätter det här till rena pengar, vad pratar vi om för summor då?

– Under sommaren har det avverkats gran för 120 miljoner kronor, där bestånden har skador av granbarkborre.

Nu inventerar man de värst skadade områdena i Medelpad och Härnösand, och fortsätter informera skogsägare med skadad skog. För kampen måste man vinna.

– Det kan gå väldigt illa om man inte gör någonting, då kan den slå ut stora delar av granbeståndet i vårt område, avslutar Niklas Åberg.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se