Tyskland

Starkt motstånd mot bygge av järnvägsstation

I staden Stuttgart i Tyskland demonstrerade i dag tiotusentals människor mot uppförandet av en ny, underjordisk järnvägsstation. Byggets motståndare har demonstrerat varje vecka i snart ett år nu. Häromveckan skadades 400 personer när polisen använde vattenkanoner och tårgas.

Trots att en medlare har kallats in är positionerna låsta och både förespråkare och motståndare menar att det nu handlar om mycket mer än ett byggprojekt.

– Bygget har blivit en maktdemonstration. Politikerna vill en gång för alla visa att de har makten och inte folket, säger Gerhard Pfeifer, en av dem som organiserar protesterna.

Den futuristiska, underjordiska järnvägsstationen har en prislapp på någonstans mellan 60 och 100 miljarder kronor, tanken är att den ska knyta Stuttgart till nätverket av höghastighetståg och förbundskansler Angela Merkel har utmålat den som en symbol för det moderna Tyskland.

Motståndarna menar att det är pengar i sjön och att stora naturvärden i parken bredvid järnvägsstationen går förlorade.

282 träd måste fällas för att bereda plats för bygget, de hotade träden har prytts med tibetanska böneflaggor, slipsar, gosedjur och tänd rökelse.

Mellan träden flanerar 14-åriga punkare som sjunger hellre än bra, prydliga damer i skotskrutig dräkt och barnfamiljer. Protesterna innefattar alla samhällsklasser och det är det som har gjort dem så svåra att avfärda, de är ett tvärsnitt av väljarkåren och i mars är det val här i delstaten Baden-Württemberg.

Bygget har engagerat stuttgartborna som inget annat under efterkrigstiden men förespråkarna menar att de är för sent ute, den nya järnvägsstationen har planerats i mer än 15 år och att planen har passerat alla demokratiska instanser.

– Att inte bygga den vore att ge efter för gatans parlament, säger Wolfgang Dietrich talesman för det nya järnvägsbygget.