Tallinn planterar träd för EU-framtiden

I de tre baltiska länderna har EU-firandet fortsatt under lördagen. En student i Tallinn menar att synen på EU-inträdet varierar beroende på vem man pratar med.

– Betydelsen av EU-inträdet ter sig olika för olika människor, menade den här studenten, som ändå tror att det är mest lovande för unga människor; resor, studier utomlands och andra perspektiv än för föräldragenerationerna.

Han var närvarande vid ett av de arrangemang i Tallinn, som kanske till skillnad från i andra huvudstäder, i väldig hög utsträckning under dagen gått i nationell folkton.

Trädplantering i Tallinn
Sång, musik och dans, som inledning på en kampanj för frivillig plantering av en miljon nya träd var den stora begivenheten på lördagen i Estland.

Lettlands pågående fyradagarskarneval blandades på lördagen upp med protester från landets stora ryskspråkiga minoritet, varav nästan en halv miljon är icke-medborgare.

Språkprotester i Riga
Det uppges att 15-20 000 demonstranter mött upp för att visa missnöje med det omstridda beslutet att öka undervisningen på lettiska i de ryska gymnasierna från och med i höst.

– Vi måste visa Europa att vi inte vill ge upp våra ryska skolor, sade Tatjana Zdanoka, en av bakgrundsfigurerna, som för övrigt kan komma att väljas in i Europaparlementsvalet i juni.

I Litauen tilldelades dagens förstfödda EU-baby, en pojke på 3,4 kilo, ett pris på 290 euro, som utrikesministern betalar ur helt egen ficka så snart de träffas.

Vem vet, kanske brister då också han, på samma sätt, som estniska parlamentsledamöter vid en ceremoni i morse, ut i EU-hymnen.

Bengt Lindroth, Tallin
bengt.lindroth@sr.se