Serbien

Många skadade vid protester mot Prideparad

I Serbiens huvudstad Belgrad är det ikväll åter lugnt efter dagens våldsamheter i samband med en parad för homosexuellas rättigheter. Pride-paraden drog till sig runt 10 000 motdemonstranter, huvudsakligen högerextremister och huliganer. Uppemot 150 människor skadades av huliganernas våld, dom flesta poliser. Runt 250 personer är hittills gripna.

Läs också

Gatusammandrabbningarna mellan poliser och huliganer pågick under hela dagen i Belgrad. Bilar sattes i brand affärer länsades och en buss i linjetrafik kapades av demonstranterna och puttades herrelös nedför en backe där det kraschade mot en stolpe.

En talesman för det ledande demokratiska partiet Jelena Trivan sade till nyhetsbyrån AP att detta har inget att göra med antipride eller mot för några moraliska värden, detta är huligangäng som måste straffas hårt.

Trots allt är detta en historisk dag, säger Majda Puaca, en av initiativtagarna och också en av talarna på Prideparaden när jag talade med henne på telefon. De som försökte angripa oss har hela tiden anklagat oss för att vara perversa och onormala.

Nu hoppas jag att Serbiens invånare kan fundera över vem som kan kalla sig normal när hundra människor skadas många allvarligt, när affärer plundras och oskyldiga förbipasserande misshandlas.

Det är sorgligt att denna polisinsats krävdes, men vi är mycket glada att vi haft en Prideparad i Belgrad säger en trött men trots allt nöjd Majda Puaca när jag når henne i hemmet.

Prideaktivisterna och deras sympatisörer hölls hela tiden borta från huliganerna med 5 000 polisers hjälp. Efter paraden kördes de i polisbussar till olika förorter därifrån de sedan kunde ta sig hem obemärkta.

Serbiska polisen sa på eftermiddagen att Belgrads gator nu var fria från huliganer. Med detta har regeringen i Serbien nått en viktig seger, om än med viss blodsmak, men dagens absoluta mål: att paraden inte skulle stoppas uppnåddes till sist.