Österrike

Högerextrema FPÖ tar revansch i Wien

I Österrikes huvudstad Wien tycks det högerextrema partiet FPÖ vara på väg att återta den ställning man hade i slutet av 90-talet. Enligt prognoserna för söndagens lokalval, nästintill fördubblar FPÖ sin andel av rösterna och går från 15 till 27 procent i den lokala Wienpolitiken.

Den österrikiska huvudstaden Wien har i politiska sammanhang gått under benämningen det "röda" Wien. Inte minst eftersom de österrikiska socialdemokraterna av tradition haft en stark ställning där.

Det har man fortfarande. Enligt den första prognosen blir socialdemokraterna det största partiet men man tappar majoritetsställningen.

De stora vinnarna är i stället det högerextrema främlingsfientliga Frihetspartiet. FPÖ, som nästan fördubblas från förra valet 2005 och får nu över 27 procent av rösterna i prognosen som bygger på 75 procent av de röster som har räknats.

Ett av FPÖ:s främsta budskap har varit förbud av moskébygge med minareter samt förbud mot att bära slöja.

Det här betyder också att de främlingsfientliga partierna tycks vinna mark runtom hela Europa just nu.

I Ungern, Belgien, Nederländerna och även i Sverige som bekant, bara för att nämna några exempel på länder där främlingsfientliga partier varit framgångsrika under senaste årets olika val.