Misslyckat möte ett steg närmare valutakrig

Världsekonomin har tagit ännu ett steg mot ett valutakrig. Detta sedan Internationella valutafondens årsmöte under helgen misslyckats med att komma överens om hur världens länder ska agera i den globala återhämtningen efter finanskrisen.

Internationella Valutafondens årsmöte i Washington blev det misslyckande många hade fruktat. Mötet avslutades utan någon som helst överenskommelse om samordning av ländernas valutapolitik.

Istället blev årsmötet en skådeplats för nya gräl, främst mellan USA och Kina. USA anklagar sen länge Kina för att manipulera sin valutakurs och därmed skaffa sig konstlade fördelar i handeln med andra länder eftersom kinesiska varor därmed blir för billiga på världsmarknaden.

Kina å sin sida anklagar USA och andra länder för att bedriva orättfärdiga påtryckningar. Om Kinas valuta skulle skrivas upp kraftigt, skulle landet kastas ut i ett socialt kaos som skulle vara förödande för ekonomin, säger kineserna. Kina anklagar dessutom USA för samma sak: USA-dollarn är för billig, eftersom USA har för låga räntor och trycker för mycket pengar för att skaffa sig egna fördelar på bekostnad av de mindre utvecklade länderna i världen.

Den globala finanskrisen kunde bekämpas genom att världens länder enade sig om att samordna sina åtgärder mot krisen. Alla gjorde likadant. Men nu är solidariteten som bortblåst, rader av länder gör vad de kan för att sänka sina valutakurser och skaffa sig handelsfördelar på andras bekostnad.

Om precis en månad håller världens ekonomiska tungviktarländer toppmöte i Sydkorea inom gruppen G20. Det torde bli sista chansen att undvika ett eskalerat valutakrig. Som i sin tur kan leda till ett fullskaligt handelskrig. I USA ligger ett förslag färdigt om strafftullar på nästan 30 procent mot alla kinesiska varor.