Vetandets värld, mån 11 okt

Jane Goodall - 50 år med schimpanserna

Det finns nog ingen människa i världen som har kommit schimpanserna så nära som forskaren och författaren Jane Goodall. I år är det 50 år sedan hon började studera schimpansernas beteende i Tanzanias regnskogar. Den här veckan sänder vetenskapsradion två Vetandets värld i och med Jane Goodalls 50-årsjubileum i Gombe national park i Tanzania.

Jane Goodall var den förste någonsin att studera vilda schimpanser på det sättet hon gjorde och hennes forskning har revolutionerat sättet vi ser på vår närmaste släkting.

– Det är så mycket som har förändrats de senaste femtio åren, det är så mycket vi har lärt oss om schimpanserna, och hela mitt liv har förändrats, men ändå kan jag komma ihåg precis hur det var att sitta på den lilla kullen där ja gjorde de första observationerna, säger Jane Goodall.

Följ med Jane Goodall till Furuvik zoo i Gävle och hör henne berätta om sitt liv och arbete i det första programmet av två, som Vetenskapsradion sänder i och med 50-årsjubileet för Jane Goodalls forskningsstation i Gombe national park i Tanzania.

Vetandets värld, kl. 12.10, i P1.