STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Kartläggning av bostadsbehov i skärgården

För den som vill bo permanent i skärgården kan det vara svårt att hitta boende till rimligt pris. För att undvika felsatsningar har Länsstyrelsen kartlagt nybyggen i Stockholms skärgård.

Tobias Olsson på länsstyrelsen i Stockholm säger att det är viktigt att se över behovet innan det byggs.

– En av de viktigaste slutsatserna är ju att man måste ha järnkoll på hur den lokala efterfrågan ser ut och vem det är man försöker bygga de här bostäderna för. Det är A och O, så att man gör rätt produkt. Är det så att man vill skapa ett äldreboende till exempel, för att det är många äldre på ön som behöver ett mer tillgängligt boende, då är det det man ska satsa på, och det i sin tur frigör ju bostäder på ön som de äldre bodde i förut.

För att få folk att flytta ut till öarna i Stockholms skärgård permanent vill man se till att det finns bostäder till rimligt pris på flera håll. Just nu planeras bostäder i bland annat Sandhamn, på Blidö och Ornö. Sammanlagt är 117 bostäder på gång.

Generellt sett är det dyrt att bygga nytt i skärgården och risken är att månadskostnaden blir så pass hög att bostaden kommer ut på den öppna marknaden och används för sommarboende.

Länsstyrelsen har därför tittat på hur bostadsbyggena kan finansieras och förvaltas för att fortsätta att användas som året runt-boende. Radio Stockholm har tidigare berättat att öborna i Sandhamn samarbetat med kommunala bostadsföretaget Värmdöbostäder, men det finns också andra sätt, säger Tobias Olsson på länsstyrelsen.

– Sen finns det olika sätt att till exempel använda elementbyggeri, att man exporterar bostäder från en svag bostadsmarknad, så att man köper bostäder någon annanstans, monterar ner och skeppar ut i skärgården och bygger upp. Eller att man går ihop och bygger sina egna hus. Så det finns många bra exempel.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se