Politik

Regionstyret fortfarande oklart

Jag skulle inte våga slå vad om utgången. Det säger en av de politiker som nu försöker förhandla fram en ny majoritet i Västra Götalandsregionen.

Oavsett om man vill slå vad eller inte finns två lågoddsare när det gäller makten i regionen de närmaste fyra åren. Antingen fortsätter Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet att styra tillsammans som de gjort i åtta år. Eller så tar en borgerlig allians över.

Men båda alternativen kräver förstärkning för att få majoritet. Och därför förs nu samtal med Miljöpartiet från båda grupperingarna. Ambitionen är att ingå i en majoritet. Men det hänger inte bara på oss, andra måste också veta vad de vill, säger en miljöpartist.

Det finns två andra partier som också måste välja väg. Centerpartiet och Folkpartiet kan välja att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna eller att bryta upp och välja en borgerlig allians tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Så därför uppträder Centerpartiet och Folkpartiet i två olika kostymer. Ena dagen samtalar de med Miljöpartiet som företrädare för S-FP-C-alternativet för att sedan byta om och nästa dag samtala med Miljöpartiet som företrädare för ett borgerligt alternativ.

– Vi är väldigt öppna med det, det är inget hemlighetsmakeri, säger en centerpartist.

Det finns ett alternativ som ger högre odds – ett minoritetsstyre. Inte uteslutet, säger M och KD, men C och FP säger nej.

Och så skrälloddset: Moderaterna och Socialdemokraterna gör upp.

– Om vi inte är tillräckligt medgörliga, kanske det inte är uteslutet, säger en miljöpartist. Men troligt är det inte.