Trollhättan

Kommunal vill ha mer vårdpengar

Kommunal i Trollhättan vill förändra kommunens budgetarbete för att på så sätt få loss mer pengar till vård och omsorg.

Lory Midrot Blomryd arbetar som habiliteringsassistent i Trollhättans stad, och på gruppboendet där hon arbetar bor det sex brukare, med handikapp som kräver hjälp med precis allt. På morgonen har Lory Midrot Blomryd sällskap av två kollegor, men efter halv elva och på helger är de två i personalen.

– Man borde vara någon mer personal för att kunna ta hand om de boende på ett tillfredsställande sätt, säger Lory Midrot Blomryd.

Hon hoppas varje dag att inget oförutsett händer, för då blir det svårt att hinna med allt som ska göras. Det är en situation som enligt Lennart Andersson, som är ordförande för sektion 8 i Kommunal Älvsborg, är vanlig både inom vården och barnomsorgen. Därför har Kommunal nu gjort en skrivelse till Trollhättans stad.

– Vad vi reagerar mot i Kommunal är att vi tycker att det är för stora budgetöverskott. Samtidigt ropar personal, vårdtagare och barn om ökade ekonomiska förutsättningar, säger Lennart Andersson.

Trollhättans stad har sedan 2006 haft budgetöverskott på minst 50 miljoner kronor, och så verkar det bli även i år. När väl bokslutet är gjort är det pengar som går till det egna kapitalet och blir låsta för investeringar. Kommunal vill att kommunen ska agera tidigare och redan nu omfördela pengarna till en verksamhet där de tycker att det behövs.

– Vi önskar att politikerna agerar tidigare i budgetarbetet och försöker flytta över pengarna till nästa år. Då blir det bara en engångssatsning, men okej, det är bättre än inget, säger Lennart Andersson.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25