
Kommunal delar inte med sig av lägenheter
Fackförbundet Kommunal har inte lämnat en enda lägenhet i sina hyreshus i Stockholms innerstad till bostadsförmedlingen på åtta år. I stället går lägenheter till anställda och förtroendevalda i förbundet.
Anders Bergström, förbundskassör på Kommunal, säger att det är helt enligt de riktlinjer som finns.
– I första hand är det människor som flyttar till Stockholm för att börja jobba på respektive förbund som får en lägenhet.
Men när du sålde din villa i Viksjö så flyttade du till Sveavägen, hur fungerar den policyn då?
– Det beror på att jag och min fru var utsatta för en sådan social situation att vi behövde flytta in till Stockholm, säger Anders Bergström som är den som ansvar för Kommunals fastigheter.
Han är också en av dem som fått lägenhet i Stockholms innerstad de senaste åren.
Han sålde sitt hus i Viksjö, ungefär två mil utanför Stockholm, och flyttade till hyreslägenhet på Sveavägen i ett hus som ägs gemensamt av de två fackförbunden Kommunal och Byggnads.
Även Kommunals nya ordförande Annelie Nordström fick lägenhet av Kommunal när hon flyttade från Vilhelmina. Först i Solna, men nu bor hon i ett av deras hus i innerstaden.
Kötiden till en lägenhet i Stockholms innerstad kan vara mellan 15 och 25 år, men det finns inga lagar som tvingar privata fastighetsägare att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen.
Däremot finns en frivillig överenskommelse om att lämna hälften av lägenheterna dit. Den följer flera av fackförbunden som äger hyreshus i Stockholm, däremot inte Kommunal och Byggnads.
Kommunal har inte lämnat en enda lägenhet till bostadsförmedlingen på åtta år, Byggnads har lämnat en, enligt statistik från Bostadsförmedlingen.
Enligt Kommunals policy ska lediga lägenheter gå först till dem som rekryteras från andra delar av landet, och sedan till förbundsledning, enhetschefer och övriga anställda i fallande ordning.
Anders Bergström tycker det är naturligt att inte lämna några lägenheter till bostadsförmedlingen.
– Vi har ju köpt våra hus för att i första hand kunna rekrytera människor till Stockholm utifrån landet, och det är till dem vi också förmedlar lägeheter, säger han.
Ni brukar ofta tala om solidaritet. Här är det ni som sitter på den tillgång som många vill åt – lägenheter i Stockholms innerstad – men då delar ni inte med er – varför?
– Vi har ju förvärvat fastigheterna för att kunna rekrytera anställda till Stockholm så att vi inte bara ska bestå av ett förbund med Stockholmare.
Eftersom Kommunals mål är att häften av dem som bor i en fastighet ska ha anknytning till facket, så kan det dröja innan någon lägenhet lämnas till bostadsförmedlingen.
– Vi omsätter ju väldigt få lägenheter i det här beståndet som totalt består av ungefär 97-98 lägenheter. Det handlar om kanske en lägenhet vartannat år som blir disponibel för oss. Rent matematiskt så skulle det innebära 25-30 år till, säger Anders Bergström.
Pär Ivarsson
Ekot