Netanyahus utspel avvisas av palestinierna

Palestinierna tillbakavisade på måndagen ett förslag från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel skulle förlänga det begränsade byggstoppet i bosättningarna - i utbyte mot att palestinierna erkänner Israel som judisk stat.

Förslaget från Israel kom i ett läge då fredsprocessen hänger i en skör tråd, i praktiken avsomnad efter bara 24 dagar eftersom Israel vägrat att hörsamma omvärldens krav på byggstopp i bosättningarna.

– Om de palestinska ledarna erkänner Israel som det judiska folkets nationalstat, vore jag redo att be min regering godkänna en förlängning av byggstoppet, sa Benjamin Netanyahu. 

Palestiniernas avvisande var omedelbar: Israels judiskhet har inget med fredsprocessen och bosättningarna att göra, sa en av president Mahmoud Abbas talesmän.

För Palestinierna är det en principfråga. Man har erkänt Israel som stat, men att erkänna Israel som judisk stat vore i praktiken att ge upp den teoretiska möjligheten för palestinier som flydde 1948 att återvända.

Trots att ytterst få palestinska förhandlare aktivt tror på rätten att återvända, så är det en förhandlingsfråga, inte något man ger upp i utbyte mot byggstopp.

Israels bosättningar på Västbanken är olagliga enligt internationell rätt och brukar kallas ett av de främsta hindren för fred. Palestinierna anser inte att det finns anledning att fortsätta förhandla så länge marken de skulle bygga sin stat på äts upp av nya bosättningar.

Det finns också en stark palestinsk oro över vad som skulle hända med den stora gruppen israeliska palestinier - muslimer och kristna - som är medborgare i staten Israel och utgör 20 procent av befolkningen - om Israel beskrivs som en uteslutande judisk stat.

Benjamin Netanyahus utspel om Israel som judisk stat, kom dagen efter att den israeliska regeringen ställde sig bakom ett kontroversiellt förslag som går ut på att nya icke-judiska medborgare i Israel ska svära trohetsed till den judiska staten.