Frankrike

Nya strejker mot fransk pensionsreform

I Frankrike står i dag tisdag tåg och flyg stilla på grund av en ny landsomfattande strejk mot president Sarkozys pensionsreform. Det är fjärde gången sedan i början av september, som fransmännen lägger ner arbetet och demonstrerar.

Många av pensionsreformens olika delar har redan röstats igenom i parlamentet, men konflikten kan ändå komma att stegras.

"Strejk - och demonstrationsrytmen accelererar", "En vecka i spänning", "Sanningens minut för pensionsreformen", "Tonen skärps", tidningsrubrikerna vittnar om att det hettar till nu.

Det annorlunda med dagens strejk är att den inte har en sluttid utan alltså kan hålla i sig. Fackförbunden har redan vikt lördagen för nya protester.

Nytt är också att skolelever och universitetsstuderande deltar. Ungdomsprotester brukar få franska regeringar att rysa, eftersom de unga ofta är stridiga och uthålliga.

Enligt tidningen Le Parisiens opinionsundersökning stödjer 61 procent av fransmännen en långvarig strejk mot att pensionsåldern höjs från 60 till 62 år, och att en full pensionsbetalning framöver inte bara kräver 65 utan 67 år. 

Men alla stödjer inte aktionerna. Fastighetsmäklaren Rafaël Meyfret tycker att folk tas som gisslan, när verksamheter stannar och att Frankrike skämmer ut sig.

Han undrar också vad protesterna syftar till när pensionsreformen delvis redan röstats igenom.

Men facken siktar på protester samtidigt som senaten ska rösta. Facken motsätter sig inte alla förändringar, säger de, utan att förändringarna sker utan förhandlingar om detaljerna.

Finansmarknaderna följer noga stegen här. Det heter att Frankrikes president Sarkozy måste klara att driva igenom reformen både för sin egen karriär och för att Frankrike inte ska förlora sitt toppbetyg hittills hos kreditvärderingsinstituten, trots de stora underskotten.