Sjukvård

Cancervaccin är försenat

Vaccineringen av 11-åriga flickor har försenats på grund av en tvist om upphandlingen. När tvisten är avgjord pekar mycket på att även äldre flickor kommer att erbjudas vaccinering i Västra Götaland.

Tanken var att vaccineringen skulle inledas nu i höst av alla flickor födda 1999, men en ett överklagande angående upphandlingen av vaccinet har försenat processen.

Frågan ligger nu hos kammarrätten, och där kan det ta allt från två veckor till tre månader innan det är avgjort, enligt handläggaren Carina Olofsson.

– Det är klart att vaccinationen skjuts framåt och det kan dröja ytterligare månader. Men vi har ju ett offentligt system för upphandling i Sverige och det ser ju ut som det gör, säger Johan Flarup, som arbetar vid läkemedelsenheten i Västra Götaland.

Oklart med vaccin för äldre tjejer
Vaccinet mot det virus som orsakar cancern är som mest effektivt vid tolvårsåldern, före sexdebuten. Därför kommer alla elvaåriga flickor att få gratis vaccination.

Men eftersom vaccinet kan skydda upp till 18-årsåldern har flera landsting beslutat att erbjuda gratis vaccinering också för flickor mellan 12 och 17 år.

Mycket pekar på att även Västra Götalandsregionen kommer att erbjuda gratis vaccin mot livmoderhalscancer även till tonårsflickor.

När vaccinet väl finns tillgängligt så är Västra Götalandsregionen redo att besluta om gratis vaccin även för flickor mellan 12 och 17 år, det säger regionens läkemedelschef Karin Lendenius till Radio Skaraborg.

 För de äldre tjejerna är det mest bråttom att få vaccinet.

– För den här gruppen är det angeläget att vaccineras, för det finns en viss effekt även för dem, säger Johan Flarup.