Ulricehamn

Nu ska eleverna Agera mot mobbning

Elevrådet på högstadiet på Stenbocksskolan i Ulricehamn tycker att skolan gör för lite för att minska mobbningen. Nu har elevrådet tagit saken i egna händer och startat antimobbningsprojektet Agera.

Mobbningen är ett problem på Stenbocksskolan i Ulricehamn. Oskar Wiik och Linnéa Ljunggren, som är ordförande respektive vice ordförande i elevrådet, tycker till och med att mobbningen har ökat.

– Jag ser alldeles för många lärare som blundar för det här, jag ser elever som sitter själva och äter i matsalen och går själva i korridorerna och nu har det också blivit tydlig mobbning där folk slåss, säger Oskar Wiik.

För att uppmärksamma problemet med mobbningen har Oskar Wiik och Linnéa Ljunggren startat projektet Agera. Tillsammans har de valt ut fyra stycken elever i varje årskurs som är bra ledare och som kan hjälpa till att säga ifrån om de ser mobbning. Projektet är än så länge i sin startgrop men tanken är att de även ska anordna antimobbingföreläsningar och en temadag.

Anders Dahlén, som är ordförande i barn och utbildningsnämnden, menar att en anledning till att skolpersonal inte ser all mobbing kan bero på lokalerna.

– Många miljöer och mörka prång gör att det blir mötesplatser där de elever som inte är riktigt stora och tuffa säkert kan få problem, säger Anders Dahlén.

Och klagomål på lokalerna är något vice ordförande i elevrådet får höra dagligen. Men det handlar oftast om att det är för kallt och för dålig ventilation. Linnea Ljunggren och Oskar Wiik berättar istället om lärare som inte ingriper när de ser mobbing något som Anders Dahlén tycker är upprörande.

– Alla vuxna i skolan har en skyldighet att se till att alla elever är trygga.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se