Charlotte Brontë skrev i raseri

Charlotte Brontë (1816-1855) släpar på syskon och familj genom litteraturhistorien. Systrarna Emily och Anne blev också författare - Emily Brontë skrev Svindlande höjder, en bok du precis som Jane Eyre hittar hos de flesta bokförsäljare än idag. Men det är, förutom mysteriet med familjens ovanligt rika litterära talang, hela bilden av familjen Brontë som får igång fantasin!

Sex moderlösa syskon som isolerade bor på hedarna i Yorkshire i början av artonhundratalet. Stenhuset, den gamla grå prästgården Haworth, idag museum för alla nyfikna, där de bodde... När den enstöriga prästen och pappan Patrick Brontë dog 1861 hade han begravt sina sex barn, överlevt dem allihopa.

Mamman dog tidigt i cancer, Emily fick en förkylning på broderns begravning, det blev tuberkulos av det hela och så - döden. Charlotte Brontë, nummer tre i syskonskaran, levde längst av barnen, ända tills hon var 38. Hon dog gravid med sitt första barn.

Men då var hon åtminstone berömd, känd för sin roman Jane Eyre. En berättelse hon skrev färdigt 1847, i raseri över att hennes första roman blivit refuserad. Den hette The Professor och var ett försök att skildra verkligheten, skriva realistiskt om arbetets villkor. Den enda erfarenhet av yrkesliv hon själv hade var att jobba som lärare, och hon skrev om en ung, uttråkad, fattig man, en historia med ett stort ja tack till tyngd, trist vardag. Men nej, den ville inte marknaden ha.

Arg tänkte hon att nåväl, då skriver jag som de vill ha det! Snart var Jane Eyre klar, den gavs ut under den manliga pseudonymen Currer Bell och succén var ett faktum. Den blev publikens, till och med drottning Viktorias favoritroman (ja, så sägs det) och är idag en av våra mest lästa klassiker, flerfaldigt skildrad i filmer och TV-serier.