Malmö

Polisen saknar förklaring till gisslandramat

Polisen har fortfarande ingen förklaring till gisslandramat i Malmö i går. Efter två timmars förhandlande övermannades den 58-årige mannen av polisen, som i dag är nöjd med sin insats.

– Förhandlarna har gjort ett jättebra jobb. De har varit i kontakt med mannen under två timmar och då gett alla andra möjlighet att kunna förbereda sig och fatta rätt beslut, säger Thomas Söderberg, koordinator för förhandlara.

Polisen försökte under förhandlingen få ett lugn över situationen. Trots det valde man att kasta in distraktionsgranater när man skulle övermanna gärningsmannen.

– När själva gripandet sker måste vi ta initiativet. De här granaterna ger en chockverkan som sitter i under ett antal sekunder, och det är de sekunderna vi behöver för att övermanna honom och se till att han inte kan använda vapnet mot pojken. Där övergår det lugna till att vi skapar ett kaos hos honom för att rädda pojken.

Hur långt var ni beredda att gå i går?

– Det allra värsta som kan hända är att han agerar på ett sätt som gör att vi uppfattar att han nu kommer att hugga eller skära pojken. Då tar vi över pojkens nödvärnsrätt och då kan det hända att vi får använda skjutvapen. Det var vi förberedda på hela tiden, säger Thomas Söderberg.