Valdemarsvik

Unikt fågelfynd i Gryts skärgård

Ornitologer har gjort ett mycket ovanligt fågelfynd i Gryts skärgård. Tidigt i förmiddags fastnade en starrsångare i ringmärkarnas nät. Den har aldrig tidigare setts i Sverige.

Östergötlands ornitologiska förening arbetar just nu med ringmärkning på ön Häradsskär i Gryts skärgård. Vid niotiden i förmiddags fastnade den ganska oansenliga lilla fågeln längst ner i ett av de nät som ornitologerna satt upp. 

Starrsångaren hör främst hemma i Sibirien, Centralasien och Mongoliet. Fyndet ska nu granskas av den nationella raritetskommitén inom Sveriges Ornitologiska förening, som ska fastställa att det verkligen rör sig om en starrsångare.

Enligt föreningen har Häradsskär ett strategiskt läge för att fånga upp fåglar som sträcker längs ytterskärgården. Tidigare år har ovanliga arter som taigasångare, bergstaigasångare och videsångare fångats där.

– Det är oerhört överraskande och glädjande. Samtidigt är det ett kvitto på att vi har haft rätt i våra föraningar om att denna relativt outforskade skärgård kan hysa både många och sällsynta flyttfåglar. Därför är vår verksamhet här ute viktig, säger Claes Svedlindh, som ringmärkte starrsångaren.