SOCIALSTYRELSEN

"Bra att förebygga innan skadan sker"

Idag presenterade Socialstyrelsen riktlinjer om hur man ska kunna förebygga sjukdomar. Bland annat så ska läkare ställa flera frågor om patienternas levnadsvanor. Bra, tycker folk på stan!

Det är första gången som myndigheten kommer med riktlinjer för att förebygga sjukdomar.


Förebygga genom stöd
Bland annat så menar Socialstyrelsen att hälso- och sjukvården bör förebygga sjukdomar genom att stödja människors förändring av levnadsvanorna tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.

Riktlinjerna ger rekommendationer om vuxna och i vissa fall särskilda grupper som gravida, ammande och personer som ska genomgå operation.


"Bara positivt"
Och de Falubor som vi pratat med om de nya riktlinjerna, är överens om att det är bra riktlinjer. Så här säger några av dem:

– Jättebra! Jag tror att det påverkar hälsan jättemycket hur man lever och hur man äter och dricker och tränar. Jag har fått frågor om alkohol men inga andra, men skulle jag få det så skulle jag bara bli glad och betrakta det som att läkaren är intresserad av min hälsa.

– Jag tycker att det är bra, då får man lite eftertanke kanske. Jag har fått frågor om rökning och motion förut, och det är bara positivt. Det är ju en tankeställare.

– Jag tycker att det låter bra, det kan ju vara mycket som påverkar hur min sjukdom är. Det kan vara mitt levdnassätt som gör att min hälsa är si eller så.

– Det är bra om man kan förebygga innan skadan skett. Jag har inte fått några specifika frågor, men skulle jag få det så skulle jag inte ha något emot det.

– Det är bra, det är väl vad som behövs. Folk behöver pushas på så att de kommer igång.

Ett slutgiltigt förslag från Socialstyrelsen om dom nya riktlinjerna för bättre levnadsvanor kommer under våren 2011.

Dalanytt
dalanytt@sr.se