LÄNSSTYRELSEN

"De tänjer på gränserna"

Kommuner i norra Dalarna går samman i ett upprop mot Länsstyrelsens sätt att behandla bygglov på strandnära tomter. Men Länsstyrelsen tycker att det är kommunerna som gör fel.

Som vi berättat tidigare så har åtta kommuner i norra Dalarna gått samman i ett upprop mot Länsstyrelsen efter irritation över hur Länsstyrelsen hanterar bygglov på strandnära tomter.


Militant tolkning
Kommunerna menar att Länsstyrelsen tolkar lagen om bygglov på strandnära tomter på ett militant sätt utan förståelse för glesbygden.

– Vi har ju ställen, det kan vara ett litet hus som man vill bygga ute i skogen där det rinner en bäck, som i vissa fall kan vara torrlagd. Men den är utritad som en bäck på kartan. Det är ju ett genuint exempel där vi har fått avslag. Det säger Centerpartisten Anders Bogg, som är ordförande i Byggnadsnämnden i Mora, en av kommunerna bakom uppropet.


Tänjer på gränserna
Men på Länsstyrelsen menar man att det är kommunerna som gör fel.

– En del kommuner försöker väl tänja lite på lagtolkningen, alltså man vill gärna ge dispsens för stranskydd, för man vill ha fler boende i sin kommun och då tänjer man lite på gränserna helt enkelt. Det säger Carina Norlander som är naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Reglerna för strandskydd säger att man inte får bygga närmare än hundra meter från en strand, till exempel som vid Siljan, för att allmänheten också ska kunna ha tillgång till stranden.

– Och vi kan inte bevilja fler ärenden än vi gör idag, för de är felaktiga, säger Carina Norlander.


"Stor besvikelse"
Någon som först fick bygglov av kommunen är Börje Olpers som ville bygga hus nära Siljan. Men när ärendet sedan överklagades av Naturvårdsverket till Länsstyrelsen blev det avslag på bygglovet för Börje Olpers.

– Det var en stor besvikelse eftersom vi visste att grannen hade fått bygglov och inte krävde någon strandskyddsdispens. Vi överklagade i alla ärenden som fanns men det fanns inget att göra. Vi hade otur helt enkelt.

– Så nu står vi med en tomt som vi inte får bygga på och ett hus som vi inte vet var vi ska ställa, säger Börje Olpers.

På programmet Tolvåties sida kan du lyssna på ett längre inslag om kommunernas protest.

Dalanytt
dalanytt@sr.se