Skåne

Minister hade inga nya pengar med sig

Regeringen gör inga nya satsningar på infrastruktur i Skåne. Det framkom när budgetpropositionen presenterades av den nya infrastrukturministern i Malmö under tisdagen.

– Ja, det kan man ju säga. Fast å andra sidan är det en utmaning som ny minister att se till att det som har beslutats också blir av, sa Catharina Elmsäter-Svärd (M), nytillträdd infrastrukturminister.

På en presskonferens i den kungliga väntsalen på Malmö C presenterade hon regeringens budget för nästa år. Hennes eget område, infrastruktur, nämndes knappt alls.

I december öppnar Citytunneln i Malmö. Redan nu finns oro för att den inte räcker och för nya flaskhalsar. Först om sju-åtta år ska utbyggnaden till fyra spår mellan Malmö och Lund vara klar. När det gäller problemen med kapaciteten på spåren i Skåne hänvisade ministern till hur Trafikverket nu jobbar med längre tåg och perronger för att få med fler resenärer.

– Det är ju ganska kortsiktigt. Det långsiktiga är att se vilka andra spår behöver rustas upp och vilka fler dubbelspårskombinationer måste man hitta för att få flytet i trafiken, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Trots att det inte blev några nya satsningar idag på infrastrukturen i Skåne var inte Catharina Elmsäter-Svärds partikamrat regionrådet Pia Kinhult besviken.

– Å andra sidan kom det en överraskning. Det är att planen håller. Den planen som ändå är beslutad, får nu de pengar för 2011 som man ändå har sagt. Det har aldrig hänt tidigare i svensk historia, tror jag, sa Pia Kinhult.