Strejk mot pensionsreform ser ut att bli framgång

Fransmännen gick åter ut i strejk på tisdagen för att protestera mot höjd pensionsålder. Uppslutningen blev större än någonsin tidigare och ser ut att ha blivit en framgång för fackförbunden.

Skolor, postkontor, tågtrafik, hamnar, flygen och även Eiffeltornet har berörts av tisdagens strejker.

I Paris demonstrerade åtminstone 65 000 personer under eftermiddagen i sol och värme. Det var betydligt fler än under tidigare protestdagar, enligt polisen. 

De strejkande riktar sig framförallt mot att pensionsåldern höjs från 60 till 62 år. Även unga gymnasieelever och studenter la ner studierna och följde med i demonstrationstågen. Margaux Tragnan, pluggar till socialsekreterare:

– Jag vill inte jobba hela livet. Det handlar om vår framtid, säger Margaux, som är beredd att lägga studierna åt sidan länge för att stoppa pensionsreformen.

Att ungdomarna fyller på i protestleden är inget som regeringen välkomnar. Pensionerna har under lång tid varit en hopplös uppgift för Frankrikes presidenter att förändra, så för Sarkozy har denna reform blivit ett prestigeprojekt.

Förutom ungdomarna är också strejkerna på elva av landets tolv oljeraffinaderier en känslig punkt. Det talas om risk för brist på bensin och olja. 

Samtidigt med demonstrationerna upprepade premiärminister Francois Fillon i parlamentet på eftermiddagen att pensionsreformen ligger fast, den franska ledningen backar inte.