ANALYS

"Siktet är redan inställt på nästa val"

Den här regeringen vill inte vara en förvaltarregering utan en reformregering - men i den här budgeten förutskickas inga stora reformer.

Finansministern vill arbeta vidare med, vårda som det heter, återhämtningen i ekonomin och är försiktig med nya utgifter.

Det innebär att regeringen inte lovar något bestämt ens om den förändring som sägs vara viktigast för ökad sysselsättning, nämligen fortsatt sänkt inkomstskatt för dem som arbetar.

Borg är återhållsam och manar till försiktighet, trots att regeringen räknar med stora överskott mot slutet av mandatperioden.

Budgetdebatten i dag, i ett nytt politiskt läge med en regering i minoritet och Sverigedemokraterna i riksdagen, som tungan på vågen, fördes i en något mer försonlig ton mellan blocken än före valet.

Båda blocken har sagt sig vara intresserade av ett samarbete kring invandrings- och migrationspolitik.

Längre fram kan man tro att alliansregeringen prövar ett samarbete med Miljöpartiet om obligatorisk a-kassa - där det kan finnas framkomliga vägar i sak för regeringen och dessutom, som bieffekt, skulle en eventuell uppgörelse på det området skada ett rödgrönt samarbete.

Trots goda siffror i svensk ekonomi med stigande sysselsättning tror regeringen att arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå - sex procent mot slutet av mandatperioden och en hel del av kritiken mot politiken går ut på att regeringen borde göra mer tidigare för att öka sysselsättningen ytterligare.

Återkommande kritik mot regeringen från oppositionen gäller också tuffa effekter av de skärpta kraven i sjukförsäkringen, där inga nya löften om förändringar hördes i dag.

Anders Borg vill samla i ladorna för att parera nästa nedgång i ekonomin, men han har också siktet redan inställt på nästa val och hur det ska vinnas.

Slår prognoserna in, visserligen lika osäkra som väderprognoser tre år i förväg enligt finansministern i dag, kommer staten ha ett överskott på bortåt 100 miljarder till lagom till nästa valrörelse.