Socialförsäkringsministern:

"Sjukförsäkringsreformen ligger fast"

Ulf Kristersson, Sveriges socialförsäkringsminister sen en vecka tillbaka, förhåller sig kallsinnig till förväntningarna om en stor förändring av de hårt kritiserade reglerna för sjuka. Ulf Kristersson kan tänka sig en översyn, men han är tydlig med att en sådan inte kommer att leda till några större förändringar:

– Jag tycker det allra viktigaste är att vi är närmast kristallklara på att vi har gjort en väldigt viktig reform, och den ligger fast. När jag nu säger att jag är beredd att till och med med förstoringsglas leta fel och brister, och med stor ödmjukhet ta till mig av sådant som inte blivit bra, så är det inte på något vis en förändring av den grundläggande reform vi har genomfört, säger Ulf Kristersson.

Med en vecka i bagaget som socialförsäkringsminister säger Ulf Kristersson att det är för tidigt att riva upp och ändra i regeringens sjukregler som infördes 1 juli 2008.

När svårt sjuka Annika Holmquists öde blev känt i slutet av valrörelsen gick företrädare för samtliga småpartier i regeringen, såväl Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet, ut och krävde en snabb översyn och att regelverket eller tillämpningen skulle ändras. Ulf Kristersson säger att en översyn är viktig, men att det måste få ta tid.

– Ingen är betjänt av att vi nu börjar gissa om saker och ting. Utan det här ska göras väldigt noggrant och väldigt seriöst. Och när vi landar i slutsatser ska de vara väl underbyggda, säger Ulf Kristersson.

Och enligt Ulf Kristersson är bortre gränsen i sjukförsäkringen och andra tidsgränser här för att stanna, ingen ska kunna gå sjukskriven hur länge som helst.

– Jag tror att tidsgränser är fullständigt avgörande. Det är en av de riktiga nyckelfaktorerna i reformen, att inte låta tiden bara gå, säger han.

Fallet Annika Holmquist blev känt när hennes dotter Emelie skrev om det på sin blogg. Om mammans sjukdom och bemötandet från myndigheterna.

Annika Holmquist lider av Akromegali,där kroppens tillväxthormon löper amok. Kroppsdelar och organ växer okontrollerat. Annika blev utförsäkrad och hankar sig nu fram ekonomiskt, men har fått hjälp av en advokat. Och dottern Emelie är besviken över att den nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson inte agerar snabbare:

– Att han är just socialförsäkringsminister så borde de fatta det, det här är någonting akut, om han tog sin minsterpost på allvar. Människor sitter i en sits där man känner att man inte får hjälp. Det kan handla om liv och död, säger hon.