Färre börsintroduktioner även i Europa

Som ekonomiekot berättade om i morse är det ett avvaktande läge för börsintroduktioner i Sverige just nu. Och bilden ser likadan ut i Europa, visar en sammanställning från revisions- och rådgivningsföretaget PWC.

Den osäkra framtiden beror dels på konjunkturen men också på att många noteringar inte lyckats, säger Lennart Danielsson är ansvarig för börsintroduktioner på PWC.

– Det finns en osäkerhet på marknaden. Det har varit en del introduktioner som inte kunde genomföras under senvåren och också några där eftermarknaden ledde till ganska rejält sjunkande värde i de bolag som hade noterats, säger han.

Ett exempel på en aktie som fått ett ljummet mottagande är Arise windpower, Vindkraftsbolaget började handlas i mars för 55 kronor styck - nu står den i drygt 40 kronor styck.

Och under årets tredje kvartal gjordes klart färre börsnoteringar runt om i Europa jämfört med det andra kvartalet. Noteringarna under månaderna juli, augusti och september var sammanlagt 86 stycken - till ett sammanlagt värde av motsvarande drygt 23 miljarder kronor. Det visar en sammanställning från revisions- och rådgivningsföretaget PWC.

Flest noteringar har skett i Warsawa men de riktigt stora noteringarna har skett i London.

Men nu spås alltså en osäker framtid - en bild som också delas av Peter Bäärnhielm, chef för företagstransaktioner på banken Carnegie.

– Läget just nu kan beskrivas bäst som avvaktande. Om du sitter nu i början av oktober så kanske du drar slusatsen att hellre vänta tills jag kan redovisa helårssiffror för 2010 innan jag trycker på knappen.

Så sent som i våras spådde många bedömare att börsintruktionerna skulle ta fart nu under hösten. Verkligheten är alltså en helt annan.

Så hur mycket var önsketänkande då fler affärer skulle gynna bolagen som sysslar med rådgivning?

– Så kan man naturligtvis alltid uttrycka det, men jag tror det är andra faktorer som spelar in här och där den ändrade synen på konjunkturen är det som är mer tydligt, säger Lennart Danielsson på PWC.