Västernorrland

Obekväm rapport doldes av landstinget

I en hittills hemlig Mantecrapport föreslås en halvering av landstingets ledningsstab. Men landstinget ville inte offentliggöra rapporten eller låta media ta del av den.

I den 54 sidor långa rapporten ska Mantec ha riktat svidande kritik mot ledningsstaben för att vara ineffektiv och överdimensionerad, uppger Svt:s Mittnytt.

Föreslog halvering av ledningsstaben
Enligt Mantec skulle man först kunna minska staben med 20-30 personer och sedan i ett andra steg reducera med upp till hälften.

I praktiken föreslog alltså Mantec en halvering av landstingets ledningsstab på nästan 150 anställda, enligt Mittnytt.

Vägrade lämna ut rapporten
Men landstingsledningen har valt att inte offentliggöra rapporten och har också vägrat lämna ut den.

Mittnytt överklagade till Kammarrätten och dit ska landstinget ha svarat att materialet bara var arbetsmaterial som inte är arkivetat och inte längre finns att tillgå. Men Mittnytt kom över en kopia på annat håll. 

Det måste jag kolla upp
En som borde ha läst den och vara väl insatt i innehållet är ordföranden i landstingets personaldelegation Kenneth Westin (S). Men han hävdar att han aldrig har sett rapporten:

– Jag har inte hört nått om den. Det måste jag kolla upp först. Jag har iallafall inte varit involverad i den.

– Har du sett rapporten?
– Nej. Det vi har pratat om var att vi skulle spara tio miljoner på staben och det fick vi redovisat av personaldirektören på landstingsstyrelsen idag (tisdag). Vad gäller Mantecs del i det hela det kan jag inte svara på, det måste jag kolla.