Bodström får inte ledigt från riksdagen

Socialdemokraten Thomas Bodström får inte tjänstledigt från riksdagen. Det beskedet kom i eftermiddag från partiernas gruppledare i riksdagen som sammanträtt med talmannen. Beslutet innebär att Bodström antingen måste komma tillbaka från sin USA-resa eller lämna sin riksdagsplats.

Enligt Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg-Batra, fanns det inget alternativ.

– Det finns ett skäl till att riksdagens praxis är väldigt restriktiv. Det är många som slåss om att bli riksdagsledamöter, man får inte ledigt hursomhelst. Man får ledigt för föräldraledighet och det ska man få. Här hade det handlat om att ändra på de reglerna och utvidga praxis.

Tomas Bodström har rest med sin familj till USA, och strax efter valet ansökte han om föräldraledighet från riksdagen för att vara ledig med sitt yngsta barn under vistelsen i USA.

Riksdagen är restriktiv med tjänstledigheter. Förutom regeringsuppdrag och vissa utlandstjänster är det bara den lagstadgade föräldraledigheten som gäller.

Det som ställer till det för Thomas Bodström är att hans barn är sju år och går i skolan.

Enligt Försäkringskassans regler har man då bara rätt att vara föräldraledig upp till 25 procent av sin arbetstid. Men eftersom Thomas Bodström är i USA behöver han vara ledig på heltid.

Det är det här som riksdagens talman och gruppledarna har sagt nej till. Riksdagen klubbar formellt frågan på tisdag.

Kristdemokraternas nya gruppledare, Mats Odell, hade velat bevilja Bodströms ansökan, men säger att det var omöjligt med gällande regler.

– Jag tycker att man ska se över regelverket så att det blir mer modernt. Men vi hinner inte göra det på den korta tid som det här är frågan om, säger han.

Thomas Bodström åkte till USA redan innan riksdagen öppnade och eftersom hans ledighetsansökan inte har behandlats förrän nu har han inte haft någon ersättare i riksdagen. Därmed förlorar de rödgröna partierna en röst vid varje votering.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg beklagar beslutet men vek sig ändå i frågan.

– Jag tycker att det fanns väldigt goda skäl i sig att man skulle kunna ge det här. Men jag inser också konsekvenserna av det. Jag hade önskat att det gått att genomföra men jag böjer mig också för den majoritet som har varit och inser också de problem som finns med det här, säger han.

Vad tycker du att han ska göra?

– Jag kan inte råda honom i frågan. Om jag tänker egoistiskt för partiet vill jag gärna se att han är kvar som riksdagsledamot, så är det, säger Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg.

Thomas Bodström har ännu inte bestämt hur han ska göra. Men han var påtagligt besviken efter dagens besked att han inte får vara tjänstledig från riksdagen.

– Jag vill liksom alla andra pappor utnyttja den föräldraledighet som jag har rätt till i lagen. Nu krockar det med riksdagen och det är olyckligt. Riksdagen hade möjlighet att ändra sin praxis men valde att inte göra det. Det finns ingen arbetsplats i Sverige, tror jag, som har sådana möjligheter att sätta in ersättare som bokstavligen står på rad.

Han säger att han nu står inför ett väldigt svårt val.

– Jag behöver några dagar på mig att fundera. Riksdagsuppdraget är ett väldigt fint uppdrag även om vi förlorade valet. 1,8 miljoner röstade på oss och jag fick många röster personligen. Det känns inte bra att lämna ett sådant förtroendeuppdrag. Å andra sidan känns det inte heller bra att lämna familjen. Det är ett väldigt svårt val som jag nu står inför, säger han.

Vad kan du ha för framtid i svensk politik om du stannar kvar i USA?

– Det återstår att se. Här handlar det framför allt om ett förtroendeuppdrag som jag inte vill svika. Det är det som jag tycker är svårast. Det är också mycket lättare att vara med i politiken om man sitter riksdagen, även om det går att göra det utanför. Det absolut bästa är att sitta i riksdagen om man vill ägna sig åt politik, säger Thomas Bodström.