Västernorrland

Länsbo inför rätta angående folkrättsbrott

I dag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot en man bosatt i länet,som åtalats för att ha begått folkrättsbrott i ett fångläger i Bosnien Hercegovina för 18 år sedan.

Kammaråklagare Magnus Elving sa inför rätten att den nu 43-årige mannen bör dömas för grovt folkrättsbrott och människorov, det för brott han ska ha begått mot civila bosnienserber i ett fångläger i byn dretelj i södra Bosnien Hercegovina under kriget där för snart 20 år sedan.

Mannen ingick då i en kroatisk paramilitärstyrka, och var vakt i lägret.

Enligt åklagaren ska flera fångar ha utsatts för tortyr och kränkande behandling, själv nekar mannen, som nu är svensk medborgare, till att ha begått de brott han åtalats för.

Mannen greps i västernorrland i januari, å det här är första rättegången om folkrättsbrott efter att polisen inrättade en särskild kommission för att hitta krigsförbrytare i Sverige.

Rättegången kommer pågå i flera månader. Bland annat ska 28 tidigare lägerfångar vittna mot mannen, tillsammans begär de skadestånd på närmare fem miljoner kronor.

Advokat Bengh Hesselberg företräder fyra av de som ska ha utsatts för brott, av dom ska en vittna på plats i tingsrätten, resten finns i andra länder i Europa och kommer vittna via videolänk.