Borlänge

Radion ska få invandrare att lära sig svenska

Sveriges Radio Dalarna delar ut radioapparater i Borlänge till invandrare som ett led i att få fler lyssnare, men också att påskynda språkinlärandet.

Sveriges Radio Dalarna fortsätter även i höst sitt Radioutdelningsprojekt. Syftet är att få fler lyssnare, i alla samhällskategorier, men också att hjälpa nyanlända svenskar att lära sig språket.

Vår reportern Eva Rehnström är intiativtagaren och den som håller i det hela:

- Genom att lyssna på ett spåk får man lättare att lära sig språket och det är ju det vi vill att vi det ska leda till, att man lär sig svenska.

Eva Rehnström befinner sig på familjecentralen Gemensamma Krafter i Borlänge. Framför henne sitter sex kvinnor med utlänskt härkomst. Hon förklarar hur Sveriges Radio är och vad det finns för olika kanaler att lyssna på.

"Lyssnar på P4"

Alla här har går eller har gått Svenska för invandrare. De har alltså kommit lite längre i svenskan. En av dom är Hulya Agirma från Turkiet.

- Jag ska lyssna på P4 och lära svenska, säger hon.

Tanken är att man lär sig språket bättre och snabbare och man hela tiden får lyssna på språket, ta till sig melodin och snappa upp ord. Projektet med radioutdelningar har redan hållit på ett tag.

- Ja, det var för ett år sedan som Sveriges Radio fick EU-pengar för att försöka nå fler lyssnare och tyckte då att det här med radioapparater var en bra idé. Så man valde ut tre områden att ha som pilotprojekt, bl a Dalarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se