Klart efter valet

Fortsätter regera Sävsjö

De tappade visserligen i valet, men när makten fördelats i Sävsjö står det klart att Stefan Gustafsson (KD) fortsätter styra kommunen.

Som väntat fortsätter alltså Kristdemokraternas Stefan Gustafsson att leda Sävsjö kommun. Det står klart sedan de borgerliga partierna vid lunchtid i dag formellt skrev under hur posterna fördelas i efter valet.

Men Kristdemokraterna i Sävsjö har nu fått betala med mindre politiskt inflytande sedan de tappat stöd i kommunen efter valet - medan Moderaterna fått mer inflytande, berättar den borgerliga förhandlingsgruppens ordförande, kristdemokraten Thomas Wilhelmsson.

– Det är givetvis att man ger och tar. Det är så det går till, man får byta lite för att får ihop en sådan här överenskommelse säger Wilhelmsson.

Som första kommun i Jönköpings län blev det i dag formellt klart hur Sävsjö ska styras efter valet. Även om förändringarna inte är dramatiska och maktfördelningen är den samma, så märks det ändå att Kristdemokraterna backade i valet i Sävsjö - från klart största parti till att blir nästan jämnstora med Moderaterna.

Kristdemokraten Stefan Gustafsson sitter visserligen kvar som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, men Kristdemokraterna ger upp en av sina två platser i kommunstyrelsen och skänker bort den till Centern som på så sätt kan behålla sina två platser. Som betalning får Kristdemokraterna alla tre ersättarna och Centern ingen.

Att ge bort en plats smärtade förstås, menar förhandlaren och kristdemokraten Thomas Wilhelmsson.

– Det är klart att det inte är roligt att släppa en post så men vi ser det som en paketlösning och tror det blir bra.

Samtidigt som Kristdemokraterna förlorar inflytande i Sävsjö är Moderaterna det parti som vunnit mest, helt enligt valresultatet.

Moderaterna tar över ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden och får fler vice ordförandeposter i bland annat kommunfullmäktige samt i nämnder och bolagsstyrelser.

Men Moderaterna har också fått bjuda på platser för att hålla ihop den borgerliga alliansen och ger en av sina platser i tunga barn- och utbildningsnämnden till Folkpartiet.

Däremot blev det inget valtekniskt samarbete för att stänga ute Sverigedemokraterna, som fick åtta procent i valet i Sävsjö - fyra mandat i fullmäktige och därmed plats i alla stora nämnder

Centerpartisten Ingvar Jarfjord också sitter kvar som kommunfullmäktiges ordförande.