Örnsköldsvik

Ojämlikt på plan

Örnsköldsviks kommun följer inte sin jämställdhetsspolicy utan favoriserar herridrotten när det gäller fördelningen av tider på kommunala idrottsanläggningar.

Det hävdar Själevads damlag i fotboll som på lördag har chansen att gå upp i ettan.

Vi hör Magdalena Åstrand i Själevads IK

Själevads IK som på lördag spelar en helt avgörande kvalmatch för att nå damettan i fotboll, hävdar att Örnsköldsviks kommun inte följer sin jämställdhetspolicy när man fördelar träningstider till föreningarna. Herrlagen prioriteras enligt Magdalena Åstrand, ledare i Själevad:

– Anundsjö spelar i tvåan på herrsidan, den fjärde högsta divisionen, säger Magdalena och fortsätter:

– Friska Viljor spelar i trean, samtidigt som vi spelar i tvåan, den tredje högsta serien i damfotboll. Ändå får såväl Anundsjö som Friska Viljor välja träningstider före oss. Det är absolut inte jämställdhet och vi kräver en förändring!

På kultur och fritid säger avdelningschef Sune Westberg att han håller med i den här kritiken och att det måste till en översyn inför nästa säsong och träningstiderna på Skyttis konstgräs.

– Till viss del kan jag hålla med om att vi brustit när det gäller jämställdheten, säger Westberg. Samtidigt som jag vet att det är klubbarna i samråd med kommunen som kommit överens om tagen.

Westberg betonar dock att något kommer att göras:

– Vi skriver 2010 och då ska förstås killar och tjejer behandlas lika.

LENNART SUNDWALL