Klippan

Lokalt motstånd vill stoppa vindkraft

Eon Vind i Malmö vill bygga tio 180 meter höga vindkraftverk i skogarna utanför Färingtofta i Klippans kommun. I kväll ska kommunstyrelsen i Klippan ta ställning till projektet vid ett extrainsatt möte. Motståndet är stort bland dem som bor i området.

Föreningen Färingtofta Norra vill stoppa vindkraftverken.

– Det är stora maskiner som kommer att påverka miljön med ljus och ljud. Det är gamla kulturbygder som kommer att ödeläggas, säger Bengt Halén, ordförande i föreningen Färingtofta Norra.

Det stora intresset för att bygga nya vindkraftverk beror på att regeringen bestämt sig för att göra en storsatsning på att öka vindkraftproduktionen i Sverige kraftigt. Bengt Halén säger att föreningen Färingtofta Norra inte är principiellt emot vindkraft. Men man vänder sig mot felplacerade vindkraftverk. Och dit räknar man definitivt vindkraftverken i det orörda området vid Färingtofta.

Bengt Halén är också kritisk mot vad han tycker är en ensidig satsning på just vindkraft när det gäller energipolitiken.

– Jag tror att det finns mer att tjäna på att lägga subventionering på annat håll i form av besparingar och effektiviseringar, säger Bengt Halén.