Kommunen köper

Tavlan stannar i Tranås

Nu har Tranås kommun bestämt sig! Dom köper tavlan "pinnstolsfabriken" av Folkets hus-föreningen.
– Den berättar en historia som vi tycker är väl värd att ta vara på.

Det var tidigare i höstas som Nyheterna berättade att Folkets hus-föreningen ville sälja tavlan till kommunen för att få loss pengar till sin verksamhet. Tavlan som är gjord av Tranåskonstnären Herman Norrman, har stort kulturhistoriskt värde för kommunen, det säger Per Ulfsbo som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

– Det är för att vi ska säkerställa att tavlan blir kvar här i kommunen. Den berättar en historia vi tycker är väl värd att ta vara på för kommunens del säger Ulfsbo.

I Folkets hus hänger en av Herman Norrmans mest berömda tavlor, Pinnstolsfabriken.

Herman Norrman var en tranåskonstnär som nådde viss berömmelse. Prins Eugene var en av hans största beundrare. Det hänger flera verk av Norrman på Valdemarsudde i Stockholm.

Tavlan visar arbetare på en pinnstolsfabrik i Tranås i slutet av 1800-talet. Folkets hus-föreningen, som äger tavlan, vill sälja den för att få pengar till sin verksamhet. De vill sälja till kommunen och nu har kommunen bestämt sig för att köpa tavlan för ett pris på flera hundra tusen kronor.

– Affären är inte uppgjord än men vi har ett mandat att inhandla tavlan för 300 000 kronor vilket är vad Folkets hus-föreningen begärt.

Det är rätt mycket pengar, kunde de inte använts på något annat sätt?

– När det gäller värdet på tavlan har vi kollat upp och det är ett rätt hyggligt pris och skulle vi i framtiden komma att behöva pengar kan vi ju i värsta fall sälja den.

Var ska tavlan hänga?

– Förmodligen kommer den få en central placering i vårt stadshus säger Per Ulfsbo.