Hälsa

Anhöriga får stöd

På fyra ställen i länet håller anhörigstödsgrupper på att startas för personer som lever tillsammans med en person som är drabbad av psykiskt ohälsa.

För trots att det är hela familjen som drabbas om tonåringen där hemma mår riktigt dåligt så är hjälpen fokuserad på den sjuke.

– Man kan fick passa både natt och dag, det kunde hända när som helst. Det säger Kjell Hallgren vars dotter skar sig själv.

Som anhörig tycker han att han behandlades som en råtta katten släpat in. Hade det funnits anhörigstödsgruppern när Kjell Hallgren behövde hade han gärna varit med i en.


Behöver stöd
Men i höst är alltså flera anhörigstödsgrupper för psykisk ohälsa på gång. Linda Fändrik jobbar som behandlingsassistent på ett ungdomsboende kommer föreläsa på träffarna.

– Man behöver stöd av andra och jag märker att det fortfarande är så skamligt att be om hjälp om man är anhörig eller själv är psykisk sjuk.

Planeras på flera orter
Grupperna planeras starta i Orsa, Ludvika, Leksand och Borlänge. Det är hemmet Klippan, studieförbundet ABF och intresseföreningen RUS som ligger bakom satsningen. Behovet för just dom som är anhöriga till dom med psykiskt ohälsa är stort.

– Jag tror dom hamnar i skymundan, man tänker inte på att de behöver lika mycket stöd.

Dalanytt
dalanytt@sr.se