Kiruna

Äldre kalasade i stadshuset

Under två dagar bjuds 200 personer från Kirunas äldreboenden in på en festlunch i stadshuset. Det är avslutningen på ett kostprojekt som har minskat undernäring bland de gamla.

Brasa i stadshushallens öppna spis, levande ljus, blommor och vita dukar på borden.

– Till varmrätt har vi lax med potatis och vitvinsås. Till efterrätt vaniljpannacotta, berättar Tina Pounu från gymnasiets hotell- och restaurangprogram som sköter matlagning och servering.

– Maten var så god. Bäst, säger Åke Hansson som åt upp allt på tallriken.

Under tre och ett halvt år har matprojektet inom äldreboendena varit igång.

– Det största problemet som har varit på boendena, överallt i landet, är undernäringen, säger dietist och projektledare Annika Stridsman.

Men hon säger att projektet har gett resultat.

– Vi har fått upp vikterna och minskat undernäringen ute på boendena. Nu hoppas jag att det fortsätter såhär trots att projektet avslutas.

Det är inte vad som serveras på tallrikarna som har förändrats. Utan personalens utbildning och själva rutinerna kring maten. Förut kom måltiderna väldigt tätt.

– Man kunde äta frukost vid tio, lunch vid tolv och middag vid halv tre. Då hade man inte stora förutsättningar att få i sig all näring man behöver på så pass komprimerad tid. Dessutom blev nattfastan väldigt. Det här vi ändrat på nu. Säger Annika Stridsman.

Det har också satsats på mysigaste matplatser.

– Enhetscheferna har kunnat söka pengar till sådant som dukar, ljusstakar och belysning, allt för att öka aptiten och stimulera bättre ätande, säger Annika Stridsman.

– Laxen smakar bra. Man får nog ta emot det man får och vara glad, säger Ingrid Blank en av gästerna som blev bjuden på mat i Kiruna stadshus idag.