Jan Hallberg lämnar kommunalrådsposten

Moderaten Jan Hallberg avgår som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg vid årsskiftet efter att ha varit kommunpolitiker i drygt 26 år. Han tog beslutet när det stod klart att Moderaterna och alliansen blir opposition i Göteborg de kommande fyra åren.

– Mitt uppdrag var att leda alliansen och Moderaterna till en majoritet i Göteborg.

– Men det räckte inte ända fram och vi får inrikta oss på opposition och då tycker jag att det är en lämplig tidpunkt att lämna över till en ny generation moderata politiker som får en mandatperiod på sig att förbereda ett maktövertagande vid nästa val, säger Jan Hallberg till P4 Göteborg.

Hallberg informerade valberedningen om sitt beslut för några veckor sedan. Fullmäktigegruppen fick beskedet under onsdagskvällen.

Han lämnar uppdragen vid årsskiftet och för valberedningen gäller det nu att hitta en ersättare. Jan Hallberg vill inte spekulera i vem eller vilka som är lämpliga tronföljare.

– Det tror jag är klokt och klädsamt att man som avgående gruppledare överlåter till den nya gruppen att fundera på vem man vill ha som sin ledare, säger han.

Hallberg kommer att passa på att ta lite ledigt, men kommer sedan att söka andra arbeten.

Han kommer att sitta kvar i fullmäktige under en tid, men det kan mycket väl bli så att han lämnar även det uppdraget inom kort.

– Det får vi se. Jag är ju vald för en mandatperiod, men jag skulle inte tro det, säger Jan Hallberg.