SD:s valframgångar ger facket huvudbry

Vissa LO-förbund utesluter aktiva Sverigedemokrater, till exempel Transport som är på väg att utesluta minst tre medlemmar som fått politiska uppdrag för SD efter valet. Andra, som Kommunal, låter aktiva Sverigedemokrater vara kvar i facket.

På ett tegelbruk i Bjuv har Metalls medlemmar valt Allan Jönsson, Sverigedemokratisk kommunpolitiker, till skyddsombud. Han valdes tidigare till klubbordförande tre gånger, och då sa Metalls ledning nej.

– Skyddsombudsrollen är annorlunda än att sitta som klubbordförande. Skyddsombud ska i samverkan med arbetsgivaren förbättra, se över och ha kontroll på arbetsmiljön.

Även det faktum att hela klubben på tegelbruket ställt sig bakom Allan Jönsson har spelat in, säger Anders Ferbe.

Sedan tidigare har LO:s olika fackförbund brottats med frågan om vad man ska göra med medlemmar som är aktiva Sverigedemokrater.

Transportarbetareförbundet driver den hårda linjen - medlemmar som har förtroendeuppdrag för det främlingsfientliga partiet utesluts. Just nu, efter valet, pågår en uteslutningsprocess av minst tre medlemmar. 

Kommunal har en annan linje. Där sa ledningen nej till att utesluta en medlem som kandiderade för SD i kommunalvalet. Kommunal ska inte ska agera åsiktspolis, hette det då. Anders Ferbe säger att Metall driver ungefär samma linje som Kommunal.

– Att det per automatik skulle innebära att man har en viss partibok för att bli medlem eller förtroendevald. Så är det inte och har aldrig varit inom vår organisation. Utan vi har ett medlemskap som bygger på att man ställer sig bakom förbundets grundläggande stadgar, säger Anders Ferbe.

Huvudskyddsombudet Allan Jönsson själv ser inte några problem med sitt uppdrag.

– Det enda de haft som försvar är att jag inte skulle ställa mig bakom allas lika värde. Och det är inte sant. Som facklig företrädare har jag företrätt alla oavsett om de är gula, gröna, blå eller vita, säger han.

Allan Jönsson säger att han i det fackliga uppdraget företräder individer, medan politiken handlar om samhällsfrågor. Och han ser inte heller något problem med att facket kämpar för integration.

– Det vi motsätter oss är det arbete som inte har blivit utfört, det är klart att de invandrare som kommit hit ska integreras i samhället, säger Allan Jönsson.