Politiker uppmanade till bojkott - ställs inför rätta

I Frankrike ställs i dag en senator inför rätta för att ha uppviglat till rasism. Alima Boumediene-Thiery är senator för De Gröna och önskar se en bojkott av israeliska varor. Därför deltog hon i aktion tillsammans andra utanför ett varuhus i Paris. Nu ska en domstol avgöra om hon river upp rasism.

– Vi hindrade inte någon från att köpa israeliska varor, vi ville bara göra kunderna uppmärksamma på att om de köpte israeliska produkter, så bidrog de kanske till att finansiera krigsbrott, säger Alima Boumediene-Thiery.

Det är inte varuhuset Carrefour som har anmält senatorn plus en person till för att de delade ut flygblad vid entrén.

Det är fransk-judiska intresseföreningar här i Paris som har reagerat. Frankrikes justitieminister har hörsammat deras krav och instämt i att aktionen bör prövas rättsligt. 

Senatorn för De Gröna tar emot i ett vackert litet arbetsrum i senaten vid Luxemburgträdgården.

Hennes fall rör sig längs två spår, dels sakfrågan om bojkotten mot israeliska produkter, dels rätten att yttra sig.

Alima Boumediene-Thiery säger att aktivister stoppas och förhörs, men att en folkvald parlamentariker inte ska kunna driva politik är nytt, unikt och upprörande, säger hon.

Hon menar att Israel missbrukar etiketten Made in Israel och att varor kan vara tillverkade på ockuperad mark.

Frankrike har fortfarande inte gjort upp med sina skamkänslor från andra världskriget, vilket gör Israel till ett tabu. Men palestinierna ska inte behöva betala för Europas skuld, säger Alima Boumediene-Thiery.