VAL 2010

"Vi behöver inte följa kryssen"

Socialdemokraterna i landstinget kommer inte att släppa in Bengt Niska från Pajala på en ordinarie plats i landstingsstyrelsen. Och det trots att han fick 20 procent av kryssen i sin valkrets. Valberedningen hänvisar till vallagen och hävdar att de inte behöver ta hänsyn till kryssen.

Socialdemokraterna i landstinget i Norrbotten föreslår att Bengt Niska från Pajala blir ersättare för landstingsrådet Kent Ögren i landstingsstyrelsen.  Niska ska alltså inte få en ordinarie plats i styrelsen, trots att han hade stor framgång med personkryss i valet.

Det blir nu i stället Agneta Lipkin från Kalix, som redan sitter i landstingsstyrelsen som får representera östra Norrbotten. Hon har erfarenheten som talar för det, säger Socialdemokraterna.

Valberedningens ordförande Ann-Kristin Nilsson (S), säger att de två nya ledamöterna som föreslås till landstingsstyrelsen, Anders Öberg, Luleå och Eivy Blomdahl, Boden innebär en bra förnyelse i styrelsen, som nu får sju socialdemokratiska ledamöter.

Öberg har suttit ordförande i programberedningen och Eivy Blomdahl som ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedningen Mitt.

Annars innebär de nomineringar som partiet nu gjort inte några större förändringar.

De båda landstingsråden Kent Ögren och Britt Westerlund får förnyat förtroende.

Att Elisabeth Lindberg, Piteå, förs fram som ordförandekandidat till landstingsfullmäktiges presidium i stället för nuvarande Leif Hjalmarsson är att notera.

De slutliga besluten på valnämndens förslag tas den 30:e oktober.