Tusen nya hyresrätter i allmännyttan

Nu ska takten att bygga hyreslägenheter i Göteborg öka. Totalt ska 1 000 lägenheter ska byggas nästa år, främst i attraktiva områden med få hyresrätter.

Kommunens allmännyttiga bostadsbolag får uppdraget av kommunledningen efter påtryckningar från vänsterpartiet.

– Det viktigaste just nu är att vi tar alla tillfällen i akt när det finns tillfälle att bygga nytt, eftersom efterfrågan på hyresrätter är gigantisk, säger vänsterpartisten och kommunalrådet Marie Lindén.

I bostadsbristens Göteborg är övriga partier inte precis nödbedda. Också den borgerliga oppositionen är med på att allmännyttan ska beställa tusen nya hyreslägenheter nästa år.

Nu har unga bostadslösa sällan råd med hyran i nybyggda lägenheter i attraktiva områden. De kan möjligen få chansen senare i flyttkedjan.

Men det finns sätt att få ner hyran i nya lägenheter, menar Marie Lindén:

– Där tror vi det finns vinster att hämta hem i ett kommunalt byggbolag, som tar kontrollen hundra procent över hela byggprocessen, säger hon

Ett kommunalt byggbolag kan minska svinn och pressa kostnader, säger Marie Lindén i vänsterpartiet.

Men här får hon inte med några andra partier. Socialdemokraten Anneli Hulthén gör klart att hon inte vill ha fler kommunala bolag just nu:

– Jag tycker vi har alldeles tillräckligt att göra med de kommunala bolag vi har - deras syfte, vad de gör och vad de ska göra - och känner en viss tveksamhet till att öppna upp för ett nytt, säger Anneli Hultén.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se