ovanåker

Historiskt maktskifte i Ovanåker

I dag blev det klart med ett historiskt maktskifte i Ovanåker - efter 37 år i ledningen får Centerpartiet flytta ut från kommunhuset i Edsbyn. Det blir en oväntad blocköverskridande lösning de kommande fyra åren där Socialdemokraterna kommer att styra tillsammans med Miljöpartiet, Folkpartiet och Moderaterna.

Det som öppnade för maktskiftet var att inget av de två traditionella höger- och vänsterblocken fick egen majoritet i kommunfullmäktige då Sverigedemokraterna för första gången tog ett mandat.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver den nya blocköverskridande majoriteten att det behövs en stabil majoritet med tanke på den ansträngda ekonomiska situation som Ovanåkers kommun står inför.

"Historiskt ögonblick" sa Yoomi i dag
Och så här lät det när socialdemokraten Yoomi Renström, som blir kommunstyrelsens nya ordförande, presenterade den nya ledningen vid lunchtid i dag:

- Det här känns ju som ett historiskt ögonblick för Ovanåkers kommun och i synnerhet för oss som sitter här. Vi har nu beslutat att bilda en ny majoritet i Ovanåker - så det kommer att bli en ny blocköverskridande majoritet, sa Yoomi Renström. 

Mårtenssons rattfylleri i fokus
Många har väntat med spänning på att se hur politikerna ska formera sig i Ovanåker, där Centerpartiet ju varit ifrågasatt från både vänster och höger efter hanterande av dåvarande kommunalrådet Björn Mårtenssons rattfylleri då partiet inte omedelbart tog avstånd från Mårtenssons agerande. I stället regerade Centerpartiet vidare i minoritet, och nu tror många att partiet straffas för det. 

- Ja, det berodde ju på Björn Mårtenssons rattfylleriskandal förra året, det var det naturligtvis. Det är väl det som har legat och pyrt hela tiden... att man helt enkelt inte hade företroende för Centern, säger Bertil Eriksson från Kristdemokraterna.

Centern håller inte med
Centerpartiets avgående kommunalråd Hans Jonsson är inte lika säker.

- Nej, det vet jag inte om jag kan hålla med om. Helt klart har vi fått färre röster och väljarna har straffat oss som du kallar det då, men jämför vi med länet i övrigt så har vi ju klarat oss bättre än de flesta andra kommuner, säger Hans Jonsson.

Kristdemokraterna och Centerpartiet lämnas båda utanför samarbetet och tror inte att socialdemokraterna och moderaterna kommer att komma överens hela fyraårs-perioden.

Centern är förvånade
Centerpartisten Hans Jonsson som fram till nu varit Ovanåkers kommunalråd uttrycker förvåning över den nya majoriteten:

– Från Centerhåll är vi väldigt förvånade över den här utvecklingen, för vi har ju varit med i förhandlingar med Allianspartierna och har egentligen inte kommit till vägs ände i de förhandlingarna, säger Hans Jonsson.

Han ställer sig frågande till om väljarna ville se en sådan här majoritet i Ovanåker:

– Det verkar tveksamt om till exempel de som röstat på Moderaterna har velat att de skulle bli ett socialistiskt kommunalråd i kommunen.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Torbjörn Näslund
torbjorn.naslund@sr.se