oxelösund

Halvvägs börjar folk bli OxelöSUNDare

Bättre folkhälsa och en sundare kommun det är målet i det hälsofrämjande projektet OxelöSUNDare som nu har nått halvlek. EU har bidragit med nära nio miljoner till projektet.

– Nu märker vi att vi börjar märkas. Det kommer fler folk på de saker vi anordnar och fler och fler känner till oss, säger Helena Schnackenburg som är en av projektledarna.

Oxelösund sticker ofta ut i olika sammanhang, alkoholkonsumtionen är hög, kvinnorna mår dåligt och den allmänna hälsan är låg. Men i projektet som nu drivs under ett och ett halvt år är det meningen att befolkningen och de anställda hos de största arbetsgivarna ska börja må bättre.

Under ett och ett halvt år gör man en rad aktiviteter, från gemensam gympa till föreläsningar och gruppterapi om sömn och stress. Projektledaren Helena Schnackenburg hoppas att arbetet man lägger ner nu ska leva vidare även efter projekttidens slut.

Dag Bergentoft är moderat politiker i Oxelösund och han hoppas också att idéerna som finns inom projektet ska kunna leva vidare även efter det har tagit slut till sommaren 2011.

– Det viktiga är att vi får en bra utvärdering där vi kan se vad som kan föras in i den ordinarie verksamheten, säger han.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se