Svenska butiker säljer farligt framställd ananas

Svenska butiker säljer ananas som odlas med hjälp av farliga kemikalier - som är skadliga för plantagearbetarna. Det visar en ny rapport från konsumentorganisationen Consumer International.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, kräver nu skärpta kontroller.

– De svenska butikskedjorna måste sätta mycket högre tryck på de som de köper in ananas och andra frukter utav, att det är schyssta arbetsvillkor, att man får organisera sig fackligt, att de inte förstör miljön och så vidare, och att detta verkligen efterlevs, säger Jan Bertoft.

Samtidigt som det är billigt för konsumenter att köpa ananas måste arbetare i Costa Rica betala ett högt pris. Det anser Consumer International som i en ny rapport har undersökt ananasproduktionen i landet.

Enligt rapporten använder flera producenter bekämpningsmedel som kan ge allvarliga skador på arbetarnas ögon och hud, samt orsaka sterilitet eller fosterskador.

Ett av bolagen som pekas ut - multinationella Dole - är enda exportör av färsk ananas till svenska Axfood - som bland annat äger Willys, hälften av Hemköpsbutikerna och Pris-Extra.

Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter anser att Axfood måste skärpa kontrollen av hur ananasen produceras och sätta hårdare tryck på Dole.

– De måste förhandla med Dole och i princip hota med att avbryta med att köpa in om inte Dole kraftigt förbättrar villkoren och produktionsmetoderna.

Åsa Domeij, miljöchef på Axfood, håller inte med kritiken. Hon säger att man aktivt arbetar för att motverka riskerna på flera sätt.

– Dels se till att det finns bra certifikat på odlingarna, och det finns ju två stycken på Doles odlingar. Sen att vi är ute själva och gör leverantörsbesök, kollar hur saker går till i fält och pratar med arbetare. Och sen att vi ständigt för en dialog också om att skärpa kraven så att det blir bättre, säger Åsa Domeij.