Polisens ögon på MC-ledare

För att få bukt med kriminella mc-gäng som breder ut sig i Uppsala så riktar polisens speciella aktionsgrupp in sig på att komma åt ledarna i nätverken. Det berättar Tommy Hydfors, biträdande chef på rikskriminalpolisen.

Runt 180 miljoner kronor har de sammanlagt 200 poliserna i aktionsgrupperna runt om i landet kostat under det första året. En satsning som gett gott resultat, tycker Tommy Hydfors.

Dryga 40 personer har dömts till fängelse på sammanlagt 107 år. Nästan lika många sitter häktade för tillfället och fler än 200 är misstänkta i dom 11 utredningar som pågår i landet.

I Uppsala har aktionsgruppen funnits sedan förra hösten och har bland annat jobbat med en opiumhärva. Just nu jobbar man med den amfetaminhandel som misstänks vara kopplad till Bandidos Uppsalaklubb. Som vi tidigare berättat har ledaren för klubben suttit häktad för grovt narkotikabrott, och än i dag sitter ytterligare minst en medlem häktad för samma brott. Åtal väntas inom någon vecka.

Det här kan bli ett konkret exempel på vilken stor roll polisens aktionsgrupp i Uppsala kan spela. För redan när medlemmar sitter häktade blir det tufft för klubben, och skulle Bandidosledaren dömas, och medlemmar därutöver, så skulle det kunna bli början till slutet för Uppsalaklubben. Det menar en polis som jobbat mycket mot Bandidos i Västerås. Han förklarar att klubbarnas verksamhet är beroende av att medlemmarna är på fri fot.

- Om vi säger att de är sex medlemmar från början och tre inte finns med när de ska fatta beslut så blir det svårare att driva klubben. Dessutom ska de betala sina hyror och medlemsavgifter till Bandidos. På så sätt blir det svårare att täcka utgifterna. Då finns det kanske anledning för fastighetsägaren att kunna säga upp kontraktet om de inte fullföljer och inte sköter sådana saker, säger han.

- Så nu sitter de lite tajt till i Uppsala då med andra ord?

- Jag tror att det är så, säger han.