Thomas Bodström lämnar riksdagen

Socialdemokraten Thomas Bodström lämnar sin plats i riksdagen. Han stannar i stället kvar i USA med sin familj. Bodström hoppas kunna fortsätta med sin politiska karriär utanför riksdagen när han kommer tillbaka till Sverige nästa år.

Tidigare i veckan beslutade riksdagens gruppledare att Thomas Bodström inte skulle få tjänstledigt från riksdagen för att vara föräldraledig på deltid. Därmed blev han tvungen att bestämma sig för att antingen åka tillbaka till Sverige eller vara kvar med sin familj på den planerade vistelsen i USA.

Nu har alltså Bodström bestämt sig. Han lämnar sin plats i riksdagen och stannar i USA.

På sin blogg skriver Thomas Bodström att det känns som att han har fattat rätt beslut, att hans barn har kommit in i livet i USA och att det skulle få stora konsekvenser för dem om han skulle avbryta året i USA i förtid.

Bodström skriver också att han hoppas på att kunna fortsätta med politiken i framtiden.

I valrörelsen var han ett av Socialdemokraternas så kallade vallokomotiv men vid sidan av sin riksdagsplats saknar han tunga uppdrag i partiet.

Nästa år ska Socialdemokraterna hålla extrakongress och då väljs nya personer till nya uppdrag i partiet.

Bodström har ett starkt stöd hos den nuvarande partiledningen och det är ingen djärv gissning att han kan komma att få en framskjuten position i partiet om han så önskar.

Mikael Damberg, som är Socialdemokraternas ordförande i Thomas Bodströms valkrets Stockholms län, förstår Bodströms beslut. Han tror att Bodström har goda möjligheter att komma tillbaka till politiken när han kommer hem till Sverige.

– Det här betyder att en färgstark person inte kommer att vara i riksdagen under resten av mandatperioden. Men jag tror att Bodström har sådan lyskraft och så många järn i elden att han kommer att kunna fortsätta att påverka socialdemokratin och den offentliga debatten, säger Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.