TIDAHOLM

Everts lilla förfallna hus i fara

Stigen till Evert Karlssons hus i Tidaholm blev rikskänd när Eddie Meduza skrev en låt om den. I dag står huset tomt och övergivet och kommunen har planer på att riva huset. Men alla är inte överens om den saken...

Sören Lindberg på tekniska kontoret i Tidaholm menar att det inte går att rädda det förfallna huset.

– Enligt vår bedömning ska det rivas, vi har sökt rivningslov på det. Det är i dålig kondition, huset är förfallet och därför var det här det naturliga beslutet från vår sida.

Meduza gjorde Everts stig känd
Idag finns varken Eddie Meduza eller Evert Karlsson själva kvar i livet, men Everts röda trähus i utkanten av Tidaholm står kvar och likaså stigen fram till det, som blev känd genom låten Evert som låg inte mindre än 22 veckor på Svensktoppen med Matz-Ztefanz med Lailaz 97-98.

Tekniska kontoret vill alltså riva, men miljö-och byggnadsnämnden vill hellre att man försöker rädda huset, genom att sälja det - något som Sören Lindberg inte alls hade väntat sig.

– Nej, det hade jag inte gjort. Den här diskussionen om kulturarv har inte varit så aktuell förut. 2003 var det väldigt nära att vi rev det och då var det ingen som protesterade.

Vill ha det kvar
Bland Tidaholmarna är känslorna samlade.

– Jag kände Evert och tycker det är onödigt att det ska rivas, säger en av invånarna i Tidaholm.

En annan säger att det är synd för det för det har ju blivit ett kulturminne.

– Evert är ju rikskänd numera.

Minnet kommer att leva kvar
Nu är det upp till kommunstyrelsen att ta tag i frågan. Men oavsett vad som händer med huset kommer minnet att leva kvar, eftersom ett villaområde som ska byggas i närheten av huset kommer att få adressen "Everts stig".

Det namnet var planingenjör Elsiemarie Sjögrens idé.

– Samtidigt som det är lite nostalgiskt att gå på stigen tycker jag att vi har gjort det bra i kommunen, för att den ska kunna bevaras. Oavsett om byggnaden rivs eller inte så angör stigen till Evert.

Tycker du att det är viktigt att man inte glömmer stigen och Evert och låten?

– Ja, jag tycker det för att den yngre generationen kommer kanske inte att känna till det så mycket som vi gör.

Men när det gäller själva huset är hon mer tveksam till om det går att bevara.

– Jag är lite kluven. Varje byggnad har ju en historia att berätta. Men sedan får man ju också se på vad byggnaden är i för skick och hur stort renoveringsbehovet är. Det får ju vara en verklig eldsjäl som köper huset och känner till historien för att bevara huset. River man och bygger nytt så är historien borta. Då är det stigen som är kvar.